Културни центар

Трг хероја 1

Телефон: (026) 317-249

в.д директора: Слободан Тошић

Културни центар основан је 2009. године, проширивањем делатности Градског позоришта. Позоришни аматеризам у Паланци датира још од печетка претходног, двадесетог века (1905. овде је изведена представа „Јазавац пред судом“, а овај догађај слови као почетак позоришног аматеризма у Паланци). Осим позоришта, у Културном центру постоје још две организационе јединице, Канцеларија за младе и Биоскоп.

Годишњи програм Градског позоришта обавља се кроз рад  Дечије, Омладинске  и Велике сцене. Свака од њих, у току године реализује барем једну нову представу.  Ансамбл Велике сцене готово сваке године учествује на Фестивалу аматерских позоришта Србије у Кули, а посебно запажене биле су представе „Заточеници из Алтоне“, Жан-Пол Сартра, у режији Јована Булајића, „Максим Црнојевић“, такође у Булајићевој режији, „Краљ Иби“, и „Сумњиво  лице“, у режији Велимира Митровића, а у новије време награду у Кули освојила је и омладинска представа „Жак или покорност“ (Е. Јонеско), у режији Мирослава Јозића.  Са глумцима Велике сцене углавном раде професионални позоришни редитељи, па су тако у Паланци, поред осталих, режирали Златан Дорић, Михајло Вукобратовић, Јован Булајић, Велимир Митровић, Југ Радивојевић, Милош Јагодић, и многи други.

Градско позориште организује и два фестивала, Фестивал нових театарских форми и Враголасте Позориштарије – фестивал драмског стваралаштва дечијих ансамбала и трупа. Фестивал нових театарских форми посвећен је истраживањима у театарском изразу, од позоришта покрета, преко експеримената са уношењем елеменета ваневропских традиција у позоришну нарацију (кабуки-театар, позориште сенки), све до алтернативног приступа обради класичних тема и искушавању нових могућности вербалног театра.

Канцеларија за младе окупља редакцију „Омладинског листа“, а у оквиру ове целине Културног центра ради и фото-радионица, која сваке године организује неколико изложби уметничке фотографије.

У сарадњи Канцеларије за младе и Градског позоришта реализују се сценске инсталације, чији су аутори мултимедијални уметници. Канцеларија за младе организује и друге садржаје, у сврху едукације и развијања креативних способности младих.

Биоскоп приређује повремене филмске маратоне, приказујући класична дела из историје кинематографије у тематским вечерима – а повремено се организују и пројекције актуелних филмских хитова.

На сцени позоришта организују се и концерти - класичне музике, џеза или етно џеза, а повремено се у срадњи са културно-уметничким друштвима приређују и фолклорне вечери и фестивали.

 

Facebook | YouTube

СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА, ОПШТИНА СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА 2013.