Народни музеј у Смедеревској Паланци

Музеј дар града - музеј дар граду

 

Sam ulazak u zgradu muzeja omogućava našim posetiocima da istovremeno kušaju svojstva i privatne i javne reprezentativnosti prve polovine 19. veka. Osim u obliku i izgledu za dom porodice Šišković ova zgrada je podizana na mestu koje predstavlja težište, svojevrsnu osu koja uređuje grad. Upravo iz razloga reprezentativnosti: veličine, lepote i položaja na ovom mestu će se do 1955. godine nalaziti Sresko načelstvo a do 1966. godine Opština. Zajedno sa kompleksom zgrada negdašnje žandarmerije i suda ovaj prostor je činio administrativno središte varoši i, kasnije, grada.

Od 1969. godine, kada je u ovu zgradu smešten Narodni muzej u Smederevskoj Palanci započelo se sa promenom vrste reprezentativnosti kao dela opšte promene značenja gradskog prostora.

Ideje na kojima je Narodni muzej u Smederevskoj Palanci građen jasno pokazuju koje su vrednosti na kojima se zasniva nova reprezentativnost grada. Posetioci kojima su sadržaji našeg muzeja nepoznati svakako će se iznenaditi bogatstvom i značajem zbirki koje izlaze iz okvira lokalnog i plediraju da uspostave odnos prema čitavom tadašnjem kulturnom prostoru Jugoslavije. Temelji su u istorijsko-umetničkoj zbirci srpskog slikarstva 19. veka kao sadržaja referentnog istoriji zgrade i jugoslovenskog i srpskog slikarstva prve polovine 20. veka. Imena slikara zastupljenih u zbirkama okosnicama ovog odeljenja našeg muzeja sa kojima se posetilac može susresti možda najbolje govore o posebnosti doživljaja koji ih ovde očekuje. Uroš Predić, Paja Jovanović, Sava Šumanović, Ljuba Ivanović, Beta Vukanović, Lubarda, Konjović, Bijelić i drugi značajni slikari tih doba pojedinačno, ali posebno u okvirima celina u kojima se izlažu svedoče o posebnosti doživljaja koji svakoga iznova vraćaju na ovo mesto. Ova velika imena kao svojevrstan magnet delovala su da se u našem muzeju stvori zbirka legata koja svedoči o srpskom slikarstvu poznog dvadesetog veka.

Kontinuirani rad na istraživanju tokom 20 godina uz saradnju najznačajnijih domaćih i stranih imena i institucija u oblasti arheologije doveo je do stvaranja fonda od oko 7 000 predmeta među kojima su najznačajnije zbirke predmeta iz neolita i numizmatička antička zbirka. Na ovim istraživačkim delatnostima intenzivno i tokom više godina sarađivalo se sa najznačajnijim jugoslovenskim i međunarodnim institutima i muzejima. Internacionalna vrednost je potvrđena i izborom nekoliko predmeta naše neolitske zbirke za sadržaj izložbe koja je predstavljala neolit na Balkanu na američkom i evropskom kontinentu. Vrednost rada u ovoj naučnoj oblasti Narodni muzej u Smederevskoj Palanci potvrdio je kao organizator Naučnog skupa „Vinča i njen svet“ koji je okupio tada najznačajnije arheologe Jugoslavije.

Svoju vrednost istorijsko-umetnička i arheološka zbirka potvrdile su kroz brojne postavke u najznačajnijim domaćim muzejima i nekim od svetskih muzeja.

Etnografsku zbirku NMSP čini oko 1000 predmeta seoske i gradske materijalne kulture u XIX i XX veku. Lokalni kulturni kontekst koga ovo odeljenje baštini (doseljavanje, akulturacija, duhovna kultura i predmeti svakodnevice) i njegova promena definišu estetske i etičke koordinate Donje Jasenice.

Prosvetno-pedagoško odeljenje bavi se razvijanjem komunikacije koju muzej ostvaruje sa publikom i javnošću. Osnovna aktivnost je približavanje muzejskih programa najširoj publici svih uzrasta, nivoa obrazovanja i interesovanja. Osim toga više godina se sistematski radi na uključivanju mladih na stvaranju muzejskih programa kroz projekte: „Fotografija muzejske stvarnosti“, „Ratne novine“, „Moj muzej“, „Nasleđe kroz moj objektiv“ i „Grad i okolina (u) očima mladih“. U okviru ovog odeljenja sistematski se radi na razvoju teorijskih osnova muzeologije.

U okviru muzeja aktivno deluje i Galerija moderne umetnosti. Politika galerije profilisana kroz Umetnički savet usmerena je u dva pravca. Najpre na promociju najkvalitetnijeg aktuelnog stvaralaštva u Srbiji, a potom i na promociju stvaralaštva u lokalnoj zajednici. U tom delovanju izdvajaju se godišnje izložbe Društva likovnih stvaralaca „Vuksan“ i foto-sekcije Kancelarije za mlade. Međunarodni karakter izložbi „Najlepša planinarska fotografija“ čiji je organizator Planinarski klub Sportskog društva „Jasenica“ svake godine privlači veliki broj amatera i profesionalaca sa Balkana donoseći u Palanku fotografije sa svih kontinenata.

Facebook | YouTube

СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА, ОПШТИНА СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА 2013.