МИНИСТАРКА ЂЕДОВИЋ-ХАНДАНОВИЋ У ПОСЕТИ СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

У згради Општине Смедеревска Паланка, реконструисаној у оквиру пројекта унапређења енергетске ефикасности, који спроводи Министарство рударства и енергетике – данас је обављено потписивање и додела уговора за енергетску санацију јавних објеката. У присуству министарке, Дубравке Ђедовић-Хандановић, уговоре су потписали представници четрдест једног града и општина из свих крајева Србије.
Обраћајући се присутнима, министарка Дубравка Ђедовић Хадановић, истакла је значај учешћа локланих самоуправа у овом пројекту:
– Мислим да је битно што сте препознали значај улагања у енергетску ефикасност у вашим општинама, и што ове године имамо дупло више јединица локалне самоуправе које су се пријавиле – уместо двадесет једне, прошле, ове године имамо четрдесет једну пријављену општину. Самим тим, заједничким напорима, санираћемо дупло више објеката, а у ту сврху обезбеђен је и дупло већи износ средстава, него 2023. године. Та ће средства бити утрошена за енергетску санацију предшколских установа, основних и средњих школа, факултета, библиотека, домова културе, здравствених установа, зграда општинских управа, за реконструкцију јавне расвете – рекла је министарка Ђедовић-Хандановић и истакла да ће вредност радова за ову годину износи око милијарду и триста милиона динара.

– Енергетка ефикасност представља нови извор енергије – и зато држава осим улагања у нове производне капацитете – жели да допринесе санацији објекта од јавног значаја, а заједно са општинама помогне и домаћинствима у енергетској санацији њихових објеката – закључила је министарка рударства и енергетике, захваљујући представницима градова и општина који су данас постписали уговоре са Министарством.
Између осталог, у четрдесет једном граду или општини биће санирано 15 школа, три факултета, у Београду и Новом Саду, а када је реч о здравственим установама посебно је значајна енергетска санација Клиничко-болничког центра „Др Драгиша Мишовић“. Општина Смедеревска Паланка наставља сарадњу са Министарством рударства и енергетике у 2024. години, пројектом санације јавне расвете.

У име домаћина, гостима се обратио председник општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен, који је захвалио Министартву рударства и енергетике, и госпођи Ђедовић-Хандановић лично, на вишегодишњој успешној сарадњи:
“Реконструкција зграде Општине Смедеревска Паланка спроведена је оквиру пројекта унапређења енергетске ефикасности Министарства рударства и енергетике. Укупна вредност пројекта је 71.785.905,36 динара. Урађена је савремена фасада, структурни алуминијумски прозори „FEAL“, са термоизолационим нискоемисионим стаклима и испуном „Fundermax“-ом, а значајно је унапређењен термотехнички систем зграде, односно део система грејања, и постављена нова „штедљива“ расвета, рекао је Вучен и налгласио:
“Захваљујући Министарству рударства и енергетике, а посебно минстарки, госпођи Ђедовић, уштеда енергије у Србији више није недостижан узор, баш као и коришћење обновљивих и јефтинијих енергетских система – што је до пре само неколико година у нашој земљи била истинска реткост.

Општина Смедеревска Паланка није први пут домаћин оваквог састанка, будући да већ четири године сарађује са Министарсвом рударства и енергетике на реализацији овог пројекта. У паланачкој општини до сада је уложено више од 130 милиона динара за енергетску санацију. И ове године, Општинско веће општине Смедеревска Паланка расписало је Јавни позив за суфинансирање дела Програма енергетске санације породичних кућа и станова грађана који не спадају у социјално угрожену категорију становништва.
Осим уштеде у рачунима за струју и грејаљње, овај пројекат знатно допринети смањењу загађења ваздуха, а уштеда у потрошњи енергије по објекту је између 20 и 50 процената.

Данашњем догађају присуствовали су и Стефан Србљановић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике, Вељко Стаменковић, секретар, и Маја Вукадиновић помоћник министра, као и Милан Мацура, директор Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *